Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tänkte att jag skulle kasta den” – Se mer om det ovanliga fornfyndet och andra fynd Jan gjort i videon. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Jan Vidin i Leksand hittade fornfynd på älvens botten

Uppdaterad
Publicerad

Sportdykaren Jan Vidin hittade ett ovanligt fornfynd när han dök i Österdalälven i Leksand. Nu ska det konserveras och sen ingå i Dalarnas museums samlingar.

– Jag har funderat lite över hur det kan ha hamnat här på botten av älven men inte riktigt kommit fram till någonting, säger Jan Vidin.

Det var under en dykning på åtta meters djup som Jan hittade fornfyndet. Det är ett bleck som är gjort i kopparlegering. Enligt Riksantikvarieämbetet är det en dekoration från en grenadjärväska. Monogrammet är från Karolinsk tid, 1654-1718.

– Jag har googlat fram att en grenadjär är en finare soldat.

Anses vara ett ovanligt fynd

Riksantikvarieämbetet har värderat fornfyndet till 2 000 kronor. Men det kulturhistoriska värdet är högt då det anses vara ett ovanligt fynd.

– Det har inte hittats något liknande föremål i Armémuseums samlingar eller relevant litteratur, säger Emelie Sunding som är arkeolog på Länsstyrelsen Dalarna.

Nu kommer det att konserveras och tas till Dalarnas museums samlingar.

– Det känns bra att det tas om hand, kanske får det vara med i en utställning någon gång, säger Jan Vidin.

Jan Vidin håller upp blecket. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.