Japanska Yasunari Hirai och franska Caroline Jouisse vann herrklassen och damklassen elit i Vansbrosimningen. Foto: Ulf Palm/TT

Japansk och fransk seger i Vansbrosimningen 2019

Uppdaterad
Publicerad

Segern i 2019 års elitklass i Vansbrosimningen gick till japanska Yasunari Hirai och franska Caroline Jouisse. Ellen Olsson, 24, blev damtvåa i Vansbrosimningens 3 000 meter. Direkt efter målgången förklarade svenskan att hon nu har fullt fokus på nästa års OS.

Totalt var det 6 300 som simmade de klassiska 3 000 metrarna. Det blev en extra kylig utmaning eftersom det bara var 16 grader i vattnet denna julidag i Vansbro, Dalarna. Elitklassen fick utländska segrare men damerna fick en svensk tvåa.

– Jag kommer att köra fullt ut för att ta en OS-plats, sade Ellen Olsson efter målgången.

Vansbrosimningen

Hon valde direkt ett eget vänsterspår och kunde inte hänga på när fransyskan Caroline Jouisse snabbt gjorde ett ryck i högerspåret.

– Det var en dum strategi av mig. Jag skulle hängt på henne eftersom hon är en bra simmare, som den här säsongen kommit bland de fem bästa på alla Europacuptävlingar. Nu är jag besviken, säger Ellen Olsson som segrat två gånger tidigare men nu fick simma i ett vakuum efter ledaren.

Tillbaka efter skada

Detta blev ändå ett positivt kvitto för Ellen Olsson – som nu är tillbaka efter en inledning på året då hon varit sjuk i tolv veckor och i ett år dragits med en muskelbristning i höften, en skada hon fick på gymmet.

Ellen Olson kom tvåa i elitklassen och satsar mot OS. Foto: Ulf Palm / TT

– Det var onödigt, men nu känns det som att jag är på väg tillbaka. På grund av skadan har jag varit osäker på hur snabbt jag kan simma. Förra veckans tredjeplats på Europacupen i Barcelona och loppet i dag gör att det känns som att jag är på rätt väg, säger Ellen Olsson.

Därför gör hon nu en hårdsatsning för att ta sig till nästa års OS i Japan. Första målet är att ta en av de 25 OS-platserna. Det stora nålsögat är en uttagning i juni nästa år.

– Jag har alla förutsättningar med bra träningsmöjligheter i tyska Saarbrücken. Nu blir det full satsning, men jag ska också träna klokt med tanke på skadan.

Bara presentkort

Mikael Rosén, förbundskapten i svenska öppet vatten-landslaget, tror på Ellen Olsson:

– Hon gör hela tiden de mentala framsteg man behöver göra på den här nivån.

I herrtävlingen saknades de två bästa herrarna, Viktor Johansson och Elliot Söderman, som nästa vecka simmar öppet vatten-VM i Sydkorea.

Därför blev det Christopher Jedel från Mölndal som fick försvara de svenska färgerna i en dramatisk kamp. Under hela loppet låg han i en grupp på fyra simmare i täten med vinnaren Yasunari Hirai från Japan, tvåan Marcel Schouten från Nederländerna och trean Dario Verani, Italien.

Jedel besviken fyra

Christopher Jedel kom fyra, bara sex tiondelar från segern och efter målgången var han enormt besviken:

– Det är surt eftersom vinnaren får 50 000 kronor och jag som fyra, så nära vinnaren, får ett presentkort på 500 kronor i en sportaffär.

Jedel kom fyra även förra året och det gjorde hans besvikelse än värre.

– Nu är jag arg på mig själv. Efter fjolårets fjärdeplats borde man lärt sig att kunna spurta bättre, men jag har inte tränat tillräckligt mycket sprint. Det får bli ändring på det till nästa år.

Guldmedaljören Yasunari Hirai, Japan, forsar fram i mål i elitklassen. Foto: Ulf Palm/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vansbrosimningen

Mer i ämnet