Järvstammen breder ut sig söderut i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga järvinventeringen i landet är nu i full gång. Fram till slutet av sommaren kommer länsstyrelsen att leta efter honor som fött valpar för att se hur stammen utvecklas.

Från att ha varit koncentrerad till norra Dalarna finns nu järv i hela länet, men själva inventeringen fokuserar på var det har skett föryngringar, alltså där det finns honor som fött minst en unge.

– Vi använder oss av kameror i områden där vi sett spår av järv och på senare tid har vi även börjat samla in spillning för att skicka på genetiska analyser, berättar Arne Söderberg, fältansvarig för rovdjur på länsstyrelsen i Dalarna.

Använder drönare

Nytt för i år är att man kommer att använda sig av drönare för att leta spår av järv.

– Vi hoppas att det kommer att göra inventeringen mer effektiv när vi letar efter spår och lyor i skogsterrängen. Drönaren har en räckvidd på åtta kilometer.

Förra året hittades sex föryngringar i länet, tre i renskötsellandet och tre utanför, men det går inte att dra några slutsatser om hur mycket järv det totalt finns utifrån föryngringarna.

Starta klippet ovan för att höra Arne Söderberg på länsstyrelsen Dalarna, berätta mer om var järven finns i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.