Jennylou avbröt pågående våldtäkt – prisas för sitt ingripande

Uppdaterad
Publicerad

En torsdagsnatt i februari hörde plötsligt Jennylou Englund ett skrik utanför fönstret. Hon rusade ut och upptäckte att en kvinna låg ner på marken med en man över sig. Kvinnan var utsatt för en pågående våldtäkt.

Det hela inträffade i korsningen Sturegränd- Parkgatan i centrala Borlänge. Jennylou rusade tveklöst fram och knuffade bort mannen som sprang från platsen.

– Jag slet av mannen och dunkade till honom i huvudet. En person från en balkong ovanför där det hände ringde polisen, men mannen hann springa iväg innan de anlände, berättar Jennylou.

– Jag såg gärningsmannen och har en klar minnesbild av hur han såg ut, så när det blev rättegång var det inga problem. Jag vittnade och han dömdes till fängelse, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

Nu tilldelas hon ett diplom och 5.000 kronor för sin rådiga insats, av Stöldskyddsföreningen på Dansbandsveckan i Malung.

Hann aldrig bli rädd

I stunden blev hon aldrig rädd, men efteråt kom tankarna.

– Jag hann aldrig bli rädd i stunden, men senare blev jag lite rädd då jag tänkte på att mannen kunde ha haft vapen på sig, säger Jennylou.

Hon uppmuntrar fler till civilkurage i omtanke för varandra och att man måste rå om sina medmänniskor.

– Jag tycker verkligen att fler måste ingripa när det händer saker, vi måste vara rädda om varann, säger Jennylou som på onsdageftermiddagen får diplom och prispengar från Stöldskyddsföreningen för sitt mod.

”Visade prov på civilkurage”

Rune Lindbom, lokalpolisområdeschef Polisområde Dalarna, hyllar hennes insats.

– Jennylou Englund har visat prov på civilkurage som är önskvärt, och nödvändigt, för att samhället långsiktigt ska kunna utvecklas mot mindre brott i alla sammanhang, säger han i ett pressmeddelande.

Även Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, prisar Jennylous ingripande.

– Jennylou lyckades avbryta ett grovt brott. Det tycker vi ska belönas och uppmärksammas, säger hon.

Motiveringar till Jennylous belöning

Jennylou har visat prov på stort mod och civilkurage. Utan att tveka ingrep hon så att ett grovt brott kunde avbrytas. Genom sina skarpa iakttagelser bidrog hon också i stor utsträckning till att polisen kunde nå ett bra utredningsresultat.

Hennes ingripande uppfyller båda de krav som ställs på den som ska belönas, nämligen att ha; hjälpt polisen till ett lyckat utredningsresultat eller avvärjt eller minskat följderna av brottslig handling och agerat rådigt vid sitt ingripande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.