Jimmy Johansson från Söderbärke springer 19 mil för att samla in pengar till ALS-forskningen. Foto: Privat

Jimmy springer 19 mil till förmån för ALS-forskning

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Johansson från Söderbärke springer 19 mil från Stockholm till Dalarna, till förmån för ALS-forskningen, kom fram på fredagkvällen. ”Jag vill vill genom löpningen uppmärksamma sjukdomen, så att fler får upp ögonen för den”, säger han.

Han startade natten till fredag och räknar med att det tar ungefär ett dygn. SVT pratade med honom på fredagsförmiddagen, när han befann sig utanför Sala.

Hur tycker du att det går? 

– Jo men jag tycker det går bra, jag börjar få lite träningsvärk i låren bara men annars är det lugnt. Nu ska jag försöka hitta på nånstans att dricka vatten snart, säger han från en landsväg i Västmanland.

Jobbade som personlig assistent

Tio mil har Jimmy Johansson sprungit som längst, men det blir nog inga problem att genomföra den här sträckan ända till mål, tror han.

Varför springer du för ALS?

– Bakgrunden är att jag jobbade som personlig assistent åt en person som hade ALS. Han gick bort i maj förra året, och ända sedan han blev sjuk har hans dotter pärlat armband till förmån för sjukdomen. På fem år har hon samlat 750.000 kronor, och jag vill även uppmärksamma hennes arbete, säger han.

Samlat in 8.000 hittills

Han menar att det här är ett bra sätt att uppmärksamma ALS (amyotrofisk lateralskleros reds. anm), som lätt hamnar i skymundan.

– Jag hoppas att fler får upp ögonen och en större förståelse för ALS, nu när den här löpningen uppmärksammas. Just nu har jag fått in nästan 8.000 kronor och det är väl ganska bra på en vecka, men så klart hoppas jag på mer, säger han.

TV: Min kamp mot tiden – en film om Ulla Carin Lindqvist och ALS

Det här är ALS

ALS är en dödlig nervsjukdom sjukdom med tilltagande kraftnedsättning följt av borttynande muskler. Förloppet kan vara snabbt och botemedel saknas.

Den drabbar ungefär 200 personer i Sverige varje år, och forskarna vet ännu inte vad som orsakar ALS.

ALS leder till slut till förlamningar i kroppen. Sjukdomen gör att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen, som kontrollerar musklerna, sakta förtvinar.

Forskning bedrivs ständigt och framsteg har gjorts på senare tid. Via Ulla Karins stiftelse kan allmänheten samla in pengar till ALS-forskningen – http://ullacarinstiftelse.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.