Lisa Kallur med regnbågsflaggan Foto: Gunilla Wikström/SVT

JK går inte vidare med anmälan om hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslern, JK, inleder inte någon förundersökning när det gäller fyra artiklar som publicerats på Nordfronts webbplats under fjolåret och i år.

En av artiklarna handlar om regnbågstrappan  i Falun som vandaliserats och en om familjen Kallur som har fått sina regnbågsflaggor förstörda. Den person som gjort anmälan till JK anser att artiklarna är ”hets mot folkgrupp”.

Fällande dom kan inte förväntas

I sitt beslut skriver JK bl a: ” Vissa uttalanden som görs i de anmälda texterna måste anses ge uyttryck för missaktning med anspelning på sexuell läggning. Alla nedsättande uttalanden är emellertid inte straffbara. Justitiekanslern gör bedömningen att innehållet i texterna inte kan förväntas medföra en fällande dom för hets mot folkgrupp”.

Ingen fråga för JK

Anmälan till JK avsåg också de läsarkommentarer som publicerats i anslutning till artiklarna. Här konstaterar JK att dessa inte är en fråga för JK utan för polis och allmän åklagare. JK skriver att det finns regler för läsarkommentarerna och att det av dessa framgår att det inte är redaktionellt material utan att det är de som skriver kommentarerna som själva har ansvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.