Arkivbild Foto: SVT

JK utreder ytterligare Hitler-artikel

Uppdaterad
Publicerad

Nordfronts ansvarige utgivare står åtalad sedan i slutet av maj för hets mot folkgrupp på grund av en hitler-hyllande artikel från 2009. Nu inleder JK en ny förundersökning avseende en annan Hitler-artikel på sajten, som publicerades två år tidigare.

I slutet av maj åtalades en borlängebo misstänkt för hets mot folkgrupp vid Örebro tingsrätt. Detta eftersom han är ansvarig utgivare för den nazistiska sajten Nordfront, där en hyllningstext till Hitlers ära legat publicerad sedan 2009. Men den togs aldrig bort under borlängebons utgivarskap, därför kan han bli den andre som döms för samma text.

Utreder ytterligare en artikel

Nu inleder justitiekanslern, JK, en ny förundersökning gällande en annan Hitler-artikel på sajten, som är daterad två år tidigare. En åklagare på Internationella åklagarkammaren har fått i uppdrag att leda förundersökningen. Det efter att en person gjort en anmälan om hets mot folkgrupp.

LÄS MER: Nordfronts utgivare åtalas efter Hitler-hyllning på nazistsajt

Artikeln som publicerades i april 2007 på sajten Norfront glorifierar den nazistiska diktatorn Adolf Hitler och hyllar hans illdåd.

”Yttrandena, vilka uttrycker missaktning mot bl.a. judar utgör hets mot folkgrupp” står det i stämningsansökan. Vilket kan innebära att ansvarig utgivare gjort sig skyldig till brott, enligt justitiekanslern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.