JO riktar hård kritik mot Falu tingsrätt

Publicerad

Justitieombudsmannen, JO, riktar hård kritik mot Falu tingsrätt efter en inspektion i mars 2022. Utdragna handläggningstider är en av orsakerna till detta.

Inspektionen visade på stora brister, bland annat när det gäller hanteringen av äldre brottmål.

”Vid inspektionen uppmärksammades att det i flera av de äldsta brottmålen förekom utdragna handläggningstider med långa perioder av total passivitet” står det i inspektionsprotokollet.

Inga försök

Ett exempel som tas upp är en inställd huvudförhandling om grovt rattfylleri, som ställdes in i september 2019 eftersom den tilltalade inte var delgiven. Inga dokumenterade försök att få tag på personen gjordes förrän drygt ett år senare, då tingsrätten efterlyste personen. I december 2020 ställdes ytterligare en huvudförhandling in. Efter det gjordes inget förrän i januari 2022 då det beslutades om delgivning genom stämningsman, som används för att överlämna handlingar personligen till den som ska delges.

Oacceptabelt

”Den passivitet som präglat handläggningen i många mål är helt oacceptabel. I flertalet av målen saknas dessutom förklaring till passiviteten.”, står det i protokollet.

Även i hanteringen av tvistemål har konstaterats vara bristfällig.

JO ser mycket allvarligt på den bristande hanteringen och ifrågasätter bland annat varför inte olika arbetssätt som kunnat snabba upp processer används.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.