Johan Olssons bragdlopp gav VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Johan Olsson har missat nästan hela säsongen. I dag tog han VM-guld på 15 km fristil efter ett fantastiskt lopp.

– Det känns helt sjukt. Det är helt otroligt, säger en lycklig men ändå kontrollerad Olsson till SVT Sport.

Olsson gick ut tidigt, vilket var en stor fördel eftersom föret försämrades. Efter 10 km började Anders Glöersen tappa, och det stod klart att norrmannen inte kunde hota Olsson i segerkampen. Det sista hotet var Maurice Manificat, och när även fransmannen tappade i slutet av loppet var saken klar.

– När det är så här går snön sönder. När jag hade fått åka mitt första varv hade de största favoriterna inte gått ut. Då förstod jag att det kunde bli bra, säger den färske världsmästaren, som låg 0,3 sekunder efter Manificat efter halva loppet.

Olsson hade, precis som Charlotte Kalla i tisdagens svenska guldfest, perfekta skidor. Han var rejält trött i slutet men lyckades upprätthålla sin åkning.

– Jag förstod tidigt att jag hade bra skidor.

Manificat kämpade sig ändå till silvret, medan Glöersen fick nöja sig med brons. De var 17,8 respektive 19,2 sekunder sämre än Olsson. Marcus Hellner gjorde också ett bra lopp men fick nöja sig med fjärdeplatsen. Han var drygt 20,2 sekunder från en bronsplats.

Tvivlade i januari

Olsson har tampats med sjukdomar och alltså knappt tävlat den här säsongen. Han säger att ingen har arbetat hårdare än han för att kunna lyckas i VM i Falun, men det har funnits tillfällen då han tvivlat.

– I början på januari trodde jag inte att det var möjligt, medger Olsson.

Men möjligt var det. Johan Olsson är världsmästare på 15 km fristil efter en makalös prestation inför en överförtjust publik på Lugnet i Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.