Se hur judotekniken går till i praktiken, med Karin Strömqvist Bååthe som instruktör. Foto: Karl Barrsjö/SVT

Ny forskning visar: lätt att lära sig att falla rätt med judoteknik

Uppdaterad
Publicerad

I en rapport från bland annat Högskolan Dalarna har man konstaterat att det går att lära sig judotekniker under en kort period och därmed minska risken för allvarliga fallskador.

– Det är Sveriges mest underskattade olyckor, säger Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna.

Målet är att lära ut korrekt fallteknik och på så vis minska fallolyckor med hälften. Årligen skulle det innebära att drygt 5000 olyckor kan hindras. Men diskussionen har legat i huruvida teknikerna för att ramla ”rätt” blir en långvarig kunskap som att lära sig cykla, eller en färskvara som hela tiden måste tränas upp.

– Mycket tyder på att det är kunskap som är väldigt varaktig. Men det återstår att bevisa helt och det ska vi göra i fortsatta studier, säger Michail Tonkonogi.

På sikt hoppas man ha mer än 1000 instruktörer som jobbar på olika arbetsplatser med att få ner risken för fallskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet