Här släcker brandmännen Julbocken i Gävle 2013. Foto: Roger Nilsson

Här brinner bocken

Uppdaterad
Publicerad

Julbocken på Slottstorget i Gävle överlevde inte julen.

Ännu ett år har den stora julbocken i Gävle gått ett för tidigt öde till mötes. Natten mot lördagen brann den ner. Bara skelettet blev kvar.

– Vi stod en kilometer bort när vi såg en stor fackla – bocken brinner. Sedan brann den upp på några minuter, berättar ett vittne för TT.

Gävlebocken

Flera maskerade personer ska ha tänt eld på halmbocken vid fyratiden och sedan sprungit därifrån. Polisen har beslagtagit föremål på platsen och inlett en förundersökning om grov skadegörelse.

Skriver från ”bockhimlen”

På den numera nerbrunna bockens twitterkonto berättas om en ”ständig kamp mot pyromaner”. Därefter kommer en sista hälsning: ”Jag är så ledsen mina vänner att jag behöver lämna er nu! Tack för den här tiden! Sköt om er och ha en God jul och ett gott nytt år!”. Även på bockens blogg finns en hälsning: ” Tyvärr så måste jag göra mitt sista inlägg för i år. Jag skriver nu till er från bockhimlen” följt av ”I natt strax efter klockan fyra blev det riktigt hett. Någon satte eld på mig, usch! fruktansvärt!”

Sedan starten 1966 har halmbocken i Gävle brunnit ett 20-tal gånger.

Viktiga årtal för Gävlebocken

1966. Den 1 december sätts den första julbocken på Slottstorget upp. På nyårsnatten samma vinter brinner bocken för första gången.

1969. Bocken brändes.

1976. En raggarbil kör sönder bocken.

1980. Nerbränd på julafton.

1985. Bocken hamnar i Guinness rekordbok för första gången. I januari samma vinter blev den nerbränd.

1992. Sammanlagt tre bockar brändes det året.

2001. En amerikan på besök i Gävle bränner ner bocken

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet