Foto: Johan Söderberg/SVT

Julkalendern spelas in i Falu Gruva

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Lundgren från Historieätarna berättar barnens historia från år 1015 till 2015. Hör vad barnen säger i klippet ovan.

Årets julkalender är en historielektion i 24 delar som berättar barnens historia. Serien återanvänder både besättning och berättargrepp från tittarsuccén Historieätarna: radarparet Erik Haag och Lotta Lundgren axlar de flesta av seriens vuxenroller, medan seriens barn varierar från avsnitt till avsnitt. Och nu är det dags för Falu gruva att stå värd för inspelningen.

Spelas in i gruvan

Det är delar av ett avsnitt om 1500-talet som ska spelas in både i dagbrottet Stora Stöten och nere i gruvan.

I över 1000 år har man brutit malm vid Falu Gruva och mycket av det som vi idag har i samhället har sitt ursprung från Falu gruva, så som akutsjukvården, Falu Rödfärg och förstås falukorven.

Kulturhistoriskt arv

Falu Gruva äger, vårdar och visar ett industrihistoriskt område som består av dagbrott, gruva, skyddade kulturhistoriska byggnader och miljöer, kommersiella fastigheter, dammar, skog i och utanför Falun och ett museum med samlingar och utställningar.

– Vi är otroligt glada för att produktionsbolaget valt att spela in ett avsnitt av julkalendern här hos oss, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva i ett pressmeddelande.

Mer om julkalendern finns att se på Barnkanalens webb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.