I framtiden kan de som besöker Jussi Björlings torg i Borlänge få höra den världsberömda tenorens stämma. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Jussi Björling-staty kan komma att börja sjunga

Publicerad

Statyn över Jussi Björling på Jussi Björlings torg i centrala Borlänge kan komma att börja sjunga vid utvalda tillfällen. Kulturnämnden i Borlänge ställer sig positiva till ett medborgarförslag om detta.

Medborgarförslaget går ut på att statyn över den världsberömde tenoren ska ta ton vid utvalda tillfällen, till exempel vid julskyltning eller andra speciella tillfällen. Motiveringen är att det vore ett roligt inslag i stadsbilden och informativt för både invånare och besökare.

Förslagsställaren tycker att statyn exempelvis kunde sjunga ”O helga natt” vid juletid och ”Till havs” på sommaren.

Kulturnämnden i Borlänge tycker att ”idén är god” och ambitionen är att förslaget om den sjungande statyn ska bli verklighet. Det pågår nu en utredning om det är ekonomiskt och tekniskt genomförbart.

Jussi Björling räknas som en av tidernas största sångare. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer