45 sägs upp på Bollnäs sjukhus

Publicerad

Det privata bolaget Aleris som driver Bollnäs sjukhus sedan i våras skär ner verksamheten i Bollnäs mycket kraftigt.

-Vi har tråkiga besked att komma med, säger Peter Graf som är bolagets ansvarige för specialistvård i Sverige.

-Vi har sett att patientunderlaget har sviktat. I och med det har våra intäkter sviktat. Vi blöder ekonomiskt. Vi går en miljon back i veckan på Bollnäs sjukhus.

-Det är verkligen beklagligt. Vi är jätteledsna, men vi ser ingen annan väg ur det här än att varsla 45 anställda om uppsägning.

Personalen på sjukhuset informerades tidigare under tisdagseftermiddagen om nedskärningarna och dessförinnan fick landstingsledningen det dystra beskedet från det privata vårdbolaget.

Nedskärningar inleds omedelbart

Nu kommer företaget att diskutera med landstingsledningen om hur neddragningarna ska genomföras..

Till att börja med kommer antalet operationer att minska. Ortopedin och kirurgin kommer att stängas på helgerna.

På medicin kommer antalet vårdplatser att skäras ner.

”Vill stabilisera läget”

När Aleris tog över sjukhuset för nio månader sedan fanns långa operationsköer. Landsinget har dock lyckats korta vårdköerna kraftigt vilket har lett till att antalet operationer på sjukhuset i Bollnäs har blivit alldeles för få, enligt Aleris. Förhoppningen var även att kunna genomföra operationer i Bollnäs på uppdrag av andra landsting, men även de operationerna har blivit betydligt färre än beräknat.

Frågan är om det – efter dagens besked – riskerar att bli ytterligare neddragningar och nya uppsägningar?

-Vår bedömning är att det räcker med att varsla 45 personer. Nu vill vi stabilisera läget för att kunna driva verksamheten vidare, säger Peter Graf.

2012: ”Sjukhuset ska bli större”

Så sent som den andra april förra året var det nyinvigning på Bollnäs sjukhus med Aleris som aktör. Aleris sjukhuschef Mikael Ryd var då lyrisk över hur verksamheten på Bollnäs sjukhus skulle utvecklas:

-Bollnäs sjukhus blir kvar och ska förbättras och bli större. Det är vår vision.

Då stod det klart att 420 personer skulle arbeta på sjukhuset.

Optimism när Aleris tog över

Det var den första april i som det privata bolaget Aleris AB tog över en stor del av verksamheten på Bollnäs sjukhus. Ett år tidigare stod det klart efter en upphandling att det var just Aleris som fick uppdraget att driva verksamheten vid sjukhuset. Ett femårsavtal skrevs med landstinget, med möjlighet till förlängning. Och Aleris lovade att man skulle satsa långsiktigt i Bollnäs:

-Det är ju Investor som ligger bakom Aleris och det är ett svenskt bolag och det borgar för långsiktighet och kontunuitet. Pengarna försvinner inte ur landet utan de ska stanna här och användas för att förbättra vården, sa bolagets sjukhuschef Mikael Ryd.

Stora nedskärningar genom åren

Bollnäs sjukhus har under lång tid varit ett hett ämne i Gävleborg. Sjukhuset har drabbats av flera dråpslag genom åren. 1999 beslutade landstingsledningen att BB skulle läggas ner och tre år senare upphörde den akuta ortoped- och kirurgiverksamheten vid sjukhuset. Nu – år 2013 – är det dags för nedskärningar på Bollnäs sjukhus igen.

Hur många av de 45 anställda som kommer att förlora sina arbeten är oklart. Sjukhusledningen ville inte spekulera i hur många som kommer att drabbas i slutänden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer