Så ser det ut i din kommun Foto: SVT Design

Kan blir aktuellt med tillsyn av kontaktpersoner

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Dalarnas granskning av kontaktpersoner kan leda till att IVO, inspektionen för vård och omsorg, gör en tillsyn av kommunernas hantering av uppdraget

Många mijoner av skattepengar betalas varje år ut till ett uppdrag som kommunerna har bristfällig kontroll på. Det har SVT Nyheter Dalarna berättat under veckan. Och reaktionerna från myndigheten som har tillsyn över kommunerna, IVO, är stark.

– Det är ju förfärligt att personer som har fått en kontaktperson beviljad inte fått det utfört. Så ska det naturligtvis inte vara, säger Kristina Lindström, IVO.

IVO, inspektionen för vård och omsorg, ser till att den vård och omsorg som du får i Sverige är bra och följer lagar och regler. Det är också till dem man kan anmäla missförhållanden eller om kommuner inte uppfyller sina olika uppdrag. När det gäller kontaktpersoner som struntar i sina brukare så är det nytt för IVO som poängterar vikten av att kommunerna nu tar sitt ansvar och ser till att det fungerar.

– Det här handlar ju om personer som kanske har svårt att kanske förmedla att det här inte blir utfört men det är kommunernas ansvar att hitta bra kontrollsystem för att få det att fungera, säger Kristina Lindström, IVO.

Utifrån det ni fått veta nu kommer ni inleda någon tillsyn?

– Vi samlar in alla uppgifter vi får och lägger det till vår bedömning av var vi gör mest nytt men jag kan inte ge någon besked idag om det här kommer att föranleda någon tillsyn, säger Kristina Lindström, IVO.

Fakta:

Visa

Alla kommuner erbjuder kontaktpersoner enligt LSS, lagen om särskilt stöd och enligt Sol, socialtjänstlagen till personer med särskilda behov.

Under 2014 fick 1688 personer över 27,8 miljoner i ersättning från kommunen för detta uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Kontaktpersoner som missköter sina uppdrag

Mer i ämnet