Kaotiskt läge vid storbranden i Lima

Publicerad

Läget vid storbranden nordväst om Lima och Torgås i Västerdalarna beskrivs nu som kaotiskt.
Skogsbranden sprider sig snabbt och okontrollerat i den byiga vinden och omfattar nu runt 500 hektar.
Hembygdsföreningen har startat en blixtevakuering av ovärderliga antika föremål ur Tandbergets fädod som ligger i riktning dit branden nu sprider sig.

Mängder av frivilliga ställer nu upp och försöker stoppa storbranden väster om Torgås intill Tandbergets fäbod. Ett 30-tal ortsbor hjälper till med själva brandbekämpningen och nästan lika många hjälper till med att förse styrkorna med mat och dryck. Bland de frivilliga fanns bland annat kommunalrådet Hans Unander.

Skog skövlas för att stoppa branden

Räddningstjänsten från södra Dalarna har också kallatas in för att hjälpa kårerna i Transtrand, Sälen och Malung som i flera dagar försökt bekämpa skogsbranden.

Skog skövlas nu ner på flera håll i området med hjälp av grävmaskiner för att skapa brandgator och bulldozers har schaktat bort jordmassor för att försöka undvika att branden sprider sig.

Hembygdsföreningen evakuerar

Vinden har under onsdagen vänt flera gånger och gick år på onsdagskvällen i riktning mot fäboden som ägs av Lima Hembygdsförening. Efter uppmaningar från räddningsledaren försöker nu föreningen att evakuera alla ovärderliga antika föremål som finns i fäboden.

Ett tiotal medlemmar jobbade intensivt med evakueringen under onsdagskvällen.

Fritidshus och fäbodar i riskzonen

En helikopter har bekämpat skogsbranden som rasar i ett glest befolkat område väster om Torgås. Det är hård konkurrens om resurerna i landet men kåren på plats har utlovats hjälp av ytterligare en helikopter under kvällen. Dessutom kommer under torsdagen styrkor från Västra Götalands län för att hälpa till.

En jaktkoja har brunnit ner och risken finns alltså att elden sprider sig till några fritidshus och ett par fäbodar i området.

Räddningsledaren Per Hampus har under dagen beskrivit läget som kaotiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västerdalarna

Mer i ämnet