Många som använder de vanliga sömnmedlen Imovane och Zopiklon har fått sömnlösa nätter då medicinen tog slut redan före jul. Foto: TT

Vanliga sömntabletter helt slut på apoteken

Uppdaterad
Publicerad

Det mycket vanliga sömnmedlet Imovane är helt slut på apoteken runt om i Sverige. Problemen började i höstas och lagren är fortfarande tomma.

– Det är förvånande att det plötsligt bara kan ta slut, säger Karl-Edvin Arnesson i Borlänge.

Efter ett helt arbetsliv med skiftarbete så är Karl-Edvin Arnesson beroende av medicin för att kunna sova. Han har recept på det mycket vanligt förekommande sömnmedlet Imovane. Men när han för ett tag sedan skulle hämta ut sina tabletter var det plötsligt stopp.

Ersättningstabletter också slut

– Det var slut på apoteket. Jag for runt mellan fem olika apotek och fick samma besked, tabletterna fanns inte och ersättningstabletterna Zopiklon var också slut och ska inte komma in förrän kanske  i april, berättar Karl-Edvin.

Han fick uppsöka läkare på nytt och fick recept på en medicin som gjorde sömnbesvären än värre.

– Det började krypa i benen och var helt omöjligt att sova. Så jag fick gå tillbaka och få ett annat recept.

Kan inte bunkra

Efter ett antal sömnlösa nätter har Karl-Edvin nu kunnat få sina timmars sömn med ny medicin och han hoppas att kommer att finnas i lager framöver.

– Det går ju inte att bunkra för att klara sig för en eventuell brist längre fram. Man har de uttag man har på receptet, det är de väldigt noga med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer