Se odlingen och hör Karl Karlsson berätta hur det går till. Foto: Lars-Gunnar Larsson, SVT

Karl Karlsson odlar julgranar – ”Inte en dans på rosor”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år importeras flera hundra tusen julgranar, framför allt från Danmark. Men ett skogsland som Sverige borde kunna vara självförsörjande på julgranar – och i södra Dalarna startar nu en granplantage.

Sverige är inte självförsörjande på julgranar men det borde vi kunna vara, det menar en forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Det är därför vanligt att de julgranar vi köper kommer från Danmark där det finns omkring 3 500 julgransodlingar. Jämförelsevis med Sverige finns knappt 300 odlingar och totalt odlas julgran på cirka 450 hektar mark här, enligt LRF.

En av Sveriges julgransodlingar finns i Vikhyttan utanför Garpenberg där Karl Karlsson och hans bror startat upp en odling med runt 2 000 julgransplantor.

– Nästa år kommer vi att sätta 3 000, säger Karl Karlsson.

Kan vara mer lönsamt

Först om 6-7 år kan han räkna med några färdiga julgranar, men i takt med mildare vintrar växer granarna fortare. Och julgransodling kan, om den lyckas, vara mer lönsam än traditionellt skogsbruk

– Det ger pengar tidigare så att säga. Normalt sett inom skogsbruk får man ju vänta i 60, 70 eller 80 år innan träden är fullstora och då ger de kanske något mer per träd, än vad en julgran gör, berättar Karl Karlsson.

”Har varit mycket jobb”

Den varma och torra sommaren som var har inte påverkat julgransodlingen som den ser ut i dag, men det var ett hårt jobb de lade ner på plantorna i somras.

– Vi har haft otrolig tur tack vare en damm vi har här som vi kunnat hämta vatten från, så jag har gått och vattnat här varannan dag under sommaren. Det har ju inte varit en dans på rosor kan jag säga, det har varit mycket jobb, säger Karl Karlsson.

Starta klippet ovan för att se julgransodlingen och hör Karl Karlsson berätta hur det går till när man odlar julgranar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.