”Det här behövs för att kunna ha ett tryggt Sverige”, säger KD:s talesperson i försvarsfrågor om planerna på att förstärka försvaret. Foto: SVT

KD: Skapa garnison med 5 000 soldater i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna föreslår en storsatsning på det militära försvaret och att många framtida värnpliktiga ska utbildas i Dalarna. Det framkom när KD:s talesperson i försvarsfrågor Mikael Oscarsson på måndagen besökte Dalregementsgruppen i Falun.

KD vill att en ny garnison upprättas i Dalarna och den ska vid behov kunna sätta in 5 000 soldater för att försvara Sverige.

– Det här behövs för att kunna ha ett tryggt Sverige, säger Oscarsson om planerna där de nuvarande skjutfälten i Älvdalen och Falun blir en väsentlig resurs i att kunna utbilda femhundra värnpliktiga om året.

Ska verka i Norrland

KD vill fördubbla försvarsanslagen från 45 till 90 miljarder om året och fram till år 2030 öka värnpliktsutbildningen från nuvarande 5 000 per år till 12 000 per år.

I landet vill KD se fem brigader om cirka 5 000 soldater varav den i Dalarna i krig skulle verka i Norrland alternativt i riktning mot Stockholm. Oscarsson säger att han har gott hopp om att de övriga allianspartierna, med tanke på läget i omvärlden, ska ansluta sig till idén om försvarsförstärkning.

– Alla som idag ser den svenska försvarsförmågan ser att armén är på tok för liten, säger han.

Kräver nya lokaler

Chefen för Dalregementsgruppen Mikael Lundin, som var med om nedläggningen av regementet i Falun, konstaterar att KD:s planer om en Dalabrigad förutsätter att det byggs nya lokaler på ett nytt ställe. Det gamla regementsområdet i Falun är sedan länge sålt till privata företag.

Fakta: Brigad

Brigaden omfattar vanligen ca 5 000 man med en överste (internationellt en brigadgeneral) som chef.

Den svenska armén har med hänsyn till avsedd stridsterräng olika slags brigader: mekaniserade brigader, infanteribrigader och norrlandsbrigader. De är alla avsedda för rörlig anfallsstrid och skall snabbt kunna omgrupperas mellan landets olika delar.

Källa: ne.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.