KD: hyr in sjuksköterskor via bemanningsföretag

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket kräver 250.000 kronor av Landstinget Dalarna för att man inte lyckats lösa arbetssituationen på en psykiatriavdelning i Säter. Nu vill Kristdemokraterna hyra in sjuksköterskor för att undvika fortsatta böter.

Kristdemokraternas oppositionsråd i landstinget har reagerat på att landstinget ser ut att få betala vite för att på drygt ett år inte ha löst arbetsmiljösituationen vid den psykiatriska vården vid Säters sjukhus.

”Kan psykiatrin i Säter få ett undantagstillstånd gällande att få hyra in sjuksköterskor från bemanningsföretag – för att undvika kommande onödiga viten?”, skriver oppositionsrådet Birgitta Sacrédeus (KD) i en interpellation riktad till landstingsstyrelsens ordförande, Gunnar Barke (S).

Böter kunde gått till verksamhet

I en kommentar säger hon att hon tycker att den politiska majoriteten har misskött frågan eftersom den varit känd under lång tid men då man inte löst den.

– Nu får landstinget betala viten, pengar som kunnat gå till sjuksköterskor på de pressade avdelningarna, säger Birgitta Sacrédeus.

Fler böter väntas

Arbetsmiljöverket kräver att landstinget ska betala 250.000 kronor för att inte ha kommit tillrätta med arbetsmiljösituationen på avdelning 93 i Säter. Ett viteskrav som väntas följas av fler så länge den pressade personalsituationen kvarstår.

Sjukvårdslandstingsrådet Elin Norén (S) säger till SVT att divisionschefen för psykiatrin och verksamhetschefen för avdelningen fått i uppgift att lösa situationen och att inga diskussioner om att frångå stoppet från att köpa in externa sjukskötersketjänster har varit aktuella.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Dalarna

Mer i ämnet