Vid en oanmäld inspektion upptäcktes hästkött i kebabkött hos en grossist i Dalarna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kebabkött från grossist i Dalarna innehöll hästkött

Uppdaterad
Publicerad

Vid en oanmäld inspektion hos en kebabgrossist upptäcktes att ett parti kebabkött innehöll upp mot 30 procent hästkött – något som inte framgick på förpackningarna.

Totalt 6,75 ton kebabkött från en grossist i Dalarna har belagts med säljförbud efter att Miljökontoret i Borlänge gjorde kontroll på kebabköttet. Ett analyserat kebabspett visade sig innehålla uppemot 30 procent hästkött.

Köttet belades med säljförbud eftersom märkningen är vilseledande och köttet är osäkert ur livsmedelssynpunkt, enligt inspektionen.

Av 6,75 ton har runt 4,5 ton gått ut till svenska kunder och sålts på svenska marknaden.

Har gjorts provtagningar tidigare

Enligt innehållsförteckningen ska kebabköttet enbart innehålla nöt-, kalkon- och kycklingkött.

Bolaget har tidigare varit föremål för provtagningar, men det är första gången som hästkött hittas i framställd kebab från dem, enligt uppgift till nyhetsbyrån Siren.

Köttet tillverkas utomlands

SVT Dalarna har varit i kontakt med grossisten som säger att de inte tillverkar köttet själva utan att det kommer från en fabrik i utlandet. Fabriken håller just nu på att spåra var köttet kommer ifrån.

– Vi kommer ta hjälp av ett matsäkerhetsföretag framöver för att ta prover och analyser på varorna innan de släpps ut på marknaden, säger en av de ansvariga hos grossisten som inte vill uppge sitt namn för SVT.

Rättelse: SVT har uppdaterat texten efter ny information om mängden kött från nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.