Kejsarsnitt kan leda till problem vid framtida bukoperationer

Uppdaterad
Publicerad

Att förlösas med kejsarsnitt kan leda till problem om man behöver göra en operation i buken i framtiden. Det visar en ny avhandling.

– Det börjar som en liten smärta i magen, sen blir det bara värre och värre, det gör så fruktansvärt ont, säger Terese Hamberg, som själv gjort kejsarsnitt och fått stora problem med smärtattacker efter det.

– Det går knappt att andas eller prata, jag kan ligga flera timmar i sängen, säger hon.

Skaderisk ökar

Tarmvred är en komplikation som kan uppstå efter sammanväxningar i buken efter kejsarsnitt. Men en ny avhandling visar att ärrbildningen också kan påverka framtida operationer i buken.

– Om man gjort ett kejsarsnitt tidigare så ökar risken för skador på inre organ i samband med kirurgin, säger Susanne Hesselman, som forskat på ämnet vid Institutionen för Kvinnors och Barns hälsa, Uppsala universitet och Centrum för klinisk forskning Dalarna, Landstinget Dalarna.

Hon disputerade nyligen med avhandlingen vid Falu lasarett.

Exempel på operationer som kan innebära större risker är bortopererande av livmoder eller operationer på äggledare och äggstockar.

TV: Se inslaget om komplikationer vid kejsarsnitt

LÄS MER: Här hittar du avhandlingen ”Caesarean Section-short-and long-term maternal complications” (extern länk)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.