36 barn deltar i lägret i Idre. Foto: Gunilla Wikström, SVT

Från kung fu till skidor – kinesiska barn omskolas till vinteridrottare i Idre

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska idrottsministeriet storsatsar mot OS 2022 i Peking och har skickat hundratals barn till Sverige och Norge på läger. Syftet är att omskola dem från sommar- till vinteridrottare. 36 av barnen är på läger i Idre.

– Jag har som uppgift att få dessa idrottare att bli skidåkare, vi tränar så mycket skidvana och balans som det är möjligt, säger Stephen Fearing som kommer från Kanada och som jobbar som huvudcoach för Chinese Transfer Team.

I Idre finns just nu 36 barn mellan 11 och 17 år som alla sysslar med antingen kung fu, gymnastik eller trampolin. Nu ska dessa barn omskolas och i stället bli skidåkare med Freestyle som huvudgren.

– De utvecklas otroligt fort, från att bara för några veckor sedan ha åkt skidor inomhus till att nu kunna köra off pist. Jag är verkligen imponerad, säger Markus Johansson, skidlärare vid anläggningen Idre fjäll.

Viktigt med sömn

Det är ett tufft schema för barnen. Dagen börjar med gymnastik 06.00 därefter frukost och sedan ut i backen på skidor. Det blir både ett förmiddags- och ett eftermiddagspass. Klockan 22:00 ska det vara släckt på rummen. Sömnen är viktig.

Om allt går som det ska är tanken att någon eller några ska ta en plats i den kinesiska os-truppen 2022.

– Det är verkligen vad jag vill, säger 14-årige Yang Yuxin, och flera av barnen instämmer.

I somras beslutade Internationella olympiska kommittén att lägga till sju grenar till OS-programmet 2022. Freestyle big air för damer och herrar, monobob för damer samt mix-lagtävlingar i aerials (freestyle), snowboardcross (snowboard), backhoppning och short track vilket ökar antalet grenar till 109.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.