Foto: SVT

Kirurgkliniken återupptar operationer

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgklinikerna i Falun och Mora återupptar nu planerade canceroperationer och inför från och med måndag nya prioriteringar. Landstingsledningen har också tagit fram handlingsplaner för få bukt med situationen på kirurgkliniken.

– Det är ett allvarligt läge och nu måste vi ta gemensamt ansvar för att komma tillrätta med det här, säger Tomas Riman, divisionschef kirurgiska specialiteter i ett pressmeddelande från Landstinget Dalarna.

För två veckor sedan ställdes alla canceroperationer in på grund av personalkrisen på kirurgkliniken.

Dalarna – Kris på kirurgkliniken

Ett tjugotal vårdplatser är fortsatt stängda och i dagsläget saknas tio sjuksköterskor.

Handlingsplaner framtagna

En genomgång av verksamheten som gjorts visade att bristen på vårdplatser gått ut över cancerpatienter och patienter som behöver operation inom kort. De grupperna ska nu prioriteras och två handlingsplaner har tagits fram av landstingsledningen.

Patienter från kirurgen kommer exempelvis att föras över till avdelningar för slutenvård för att öka antalet vårdplatser för prioriterade patienter på kirurgkliniken. Vissa operationer som inte bedöms som brådskande kommer också att skjutas fram.

Externa vårdköp

Dessutom kan det bli aktuellt med externa vårdköp, en möjlighet som ska ses över inför nästa sammanträde i landstingsstyrelsen.

Enligt pressmeddelandet står samtliga politiska partier bakom åtgärderna.

LÄS MER: Ambulanssjuksköterskor ska lätta krisen för kirurgkliniken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Kris på kirurgkliniken

Mer i ämnet