Fråga 1 Visa alla (3)
Visa alla (3)

Klarar du kunskapsfrågorna?

Publicerad

Har du skoterkörkort eller tänker du att du vill ta ett i framtiden? Då är det här testet en bra början.

Klicka vidare och testa dina kunskaper som skoterförare. Här kan du göra hela testet. För att rätta de tre frågor vi testar här kan du skrolla ner till faktarutan. Där finner du svaren. Lycka till!

Rätt svar hittar du här

Visa

Fråga 1 – rätt svar är alternativ 2

Förklaring

Märket betyder att du får köra skoter på leden, men inte vid sidan av den. På leden kan du även möta till exempel skidåkare och hundspann vilka du behöver ha uppsikt över. Visste du att: Runda skoterskyltar betyder att det är tillåtet att köra skoter på leden men förbjudet att köra bredvid leden. Fyrkantiga skoterskyltar betyder att man bör köra på leden, men får köra bredvid. Kolla på kartor och annan information om vad som gäller där du ska köra.

Fråga 2: rätt svar är alternativ 2

Förklaring: Att passera djuren med så lite störning som möjligt är det bästa alternativet. Om du vill veta mer, ladda ned Nationella Snöskoterrådets broschyr om snöskoterkörning och vilda djur här: http://www.snoskoterradet.se/skotervett-regler/dokument-for-nedladdning/

Visste du att:

Kör försiktigt och stanna eventuellt där du ser vilda djur eller färska spår. Förfölj inte djuren. Vilda djur kan reagera på motorljud långt innan föraren ser dem. Stanna inte för att fotografera. Det stör djuren mer än om du kör försiktigt förbi. Vilda djur är särskilt känsliga på vintern eftersom de sparar energi för att överleva.

Fråga 3: Både alt 1,2,3,4 å 5

Förklaring: Delvis rätt! Detta kan vara en svår situation där kamratskapet kan ställas på prov. Samtliga svar bedöms som korrekta och det viktigaste är att få kamraten att avstå från att köra snöskotern med ett eller flera argument eller handlingar.

Visste du att:

Sju av tio snöskoterförare anser att attityderna till alkohol har blivit mer restriktiva under de senaste åren. Fler än nio av tio tar helt avstånd från alkohol i samband med egen snöskoterkörning. Hälften som omkommer i snöskoterolyckor är alkoholpåverkade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer