Klarar miljön nya gruvor?

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleder Mark- och Miljödomstolen sin prövning av om järnmalmsgruvorna i Blötberget och Håksberg ska få starta igen.
Under fyra dagar finns domstolen i Ludvika.

När gruvbolaget Nordic Iron Ore kallade till samrådsmöte för snart två år sen i Ludvika, för att berätta om sina planer för Håksberg och Blötberget, då var intresset från allmänheten mycket stort.

Och den här veckan är det dags för nästa steg i processen. Med start i dag och fyra dagar framåt, håller Mark- och Miljödomstolen förhandlingar om gruvplanerna i Ludvika.

– Vi har säkrat de pengar som krävs för miljöprövningen, cirka tio miljoner kronor och ligger enligt plan med vårt projekt, säger Christer Lindqvist, vd för Nordic Iron Ore.

Det är värt att notera att Nordic Iron Ore är ett annat bolag än Grängesberg Iron, vars problem med ekonomin vi rapporterade om förra veckan.Om Nordic Iron Ore får de nödvändiga miljötillstånden räknar bolaget med att redan i slutet av 2014 påbörja produktionen i Blötberget.

En fullskalig återstart av Blötbergsgruvan blir det från 2016 och därefter hoppas bolaget kunna gå vidare med att återöppna gruvan i Håksberg och även den obrutna fyndigheten Väsmanfältet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer