Stina Munters (C) blir kvar som kommunalråd i Vansbro kommun. Foto: SVT

S lämnas utanför när C styr vidare i Vansbro

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Landsbygdspartiet Oberoende kommer att styra Vansbro kommun de kommande fyra åren.

Vid lunchtid på tisdagen meddelar Vansbro kommun att man nu har ett nytt styre klart för de kommande fyra åren. Centerpartiet, som under förra mandatperioden styrt tillsammans med Socialdemokraterna kommer nu att styra ihop med Kristdemokraterna, Moderaterna och Landsbygdspartiet Oberoende. Det meddelas i ett pressmeddelande.

Tillsammans får den nya majoriteten 18 av kommunfullmäktiges 30 mandat. I kommunstyrelsen får den 7 av 11 platser.

Munters kvar som kommunalråd

Stina Munters (C) fortsätter som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

– Det känns jättebra, säger Stina Munters när SVT når henne på telefon på tisdagseftermiddagen.

– Vi har haft en överenskommels om platser med Socialdemokraterna tidigare, men de har inte varit med i några diskussioner nu, då vi vi första hand vill samarbeta med Allianspartierna, fortsätter hon.

Socialdemokraterna lämnas utanför

Socialdemokraterna lämnas alltså utanför i den nya majoritetet. Och när SVT Nyheter Dalarna når Anders Edlund (S), har han inte nåtts av beskedet om den nya majoriteten.

– Att det var klart var mer än jag visste, då får du upplysa mig då, säger han och fortsätter:

– Ja, då kommer vi att gå i opposition, helt enkelt. Vi har haft ett valtekniskt samarbete med Centerpartiet tidigare och har varit överens i många stora frågor, men det kan vara nyttigt för oss att vara ett renodlat oppositionsparti också, så vi får driva vår politik fullt ut.

Har inte deltagit i några diskussioner

Han säger också att Socialdemokraterna inte deltagit i några diskussioner med Centerpartiet efter valet.

– Vi har sagt att ansvaret legat hos Centerpartiet eftersom de har kommunstyrelsens ordförande och vi har väntat på ett bud från dem, men det var tydligen inte intressant då, säger Anders Edlund.

– Det ska bli spännande att se om de kan hålla ihop den majoriteten, fortsätter han.

Munters: ”Kommer säkert ha olika åsikter”

– Vi kommer säkert ha olika åsikter i vissa frågor, med vi räds inte sådana diskussioner. Vi har en gemensam plan för framtiden hur vi ska kunna utveckla kommunen i framtiden, sen är vi kreativa personer och det är viktigt. Det kommer bli många diskussioner och många bollar i luften, säger Stina Munters (C).

”Fullmäktige bestämmer”

Anders Edlund (S) är också tydlig med att ingenting är helt klart förrän fullmäktige beslutat om ordföranden till nämnder och styrelser.

– Vi ska komma ihåg att det är fullmäktige som bestämmer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.