Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hoppas han ska bli nöjd när jag kommer i dräkt” – Andreas berättar vad som väckte engagemanget för klimatet och vad han tänker om att stämma staten och få stipendium av kungen. Foto: Hannes Forssell/SVT

Andreas från Mockfjärd prisas av kungen för sitt klimatengagemang

Uppdaterad
Publicerad

Mod, tanke och handlingskraft är tre förmågor som lyfts när kungen delar ut stipendiet Kompassrosen till unga personer. Klimataktivisten Andreas Magnusson från Mockfjärd är en av mottagarna.

– Man tänker inte om sig själv som en människa som gör något som är värt att uppmärksammas på det viset, men det är klart att det är fint och hedrande för det arbetet jag gör, säger han.

Andreas Magnusson började engagera sig för klimatet i 14-årsåldern, på senare år bland annat genom rörelsen Fridays For Future. Han uppskattar att han lägger motsvarande en heltidstjänst på sitt klimatarbete.

– På något vis har jag kanske försakat ett vanligt tonårsliv. Det låter lite pretentiöst, men nu känner jag ett ansvar att fortsätta.

Stämmer staten

I dag är han 19 år och samtidigt som han nu får ett stipendium på 50 000 kronor så ingår han i organisationen Aurora, som stämt staten för den klimatpolitik som förs.

I klippet berättar Andreas Magnusson hur engagemanget väcktes och vad han tänker om att stämma staten och få ett stipendium av kungen.

Klimatminister Romina Pourmokhtari har tidigare sagt att hon delar organisationen Auroras oro, men att staten har en effektiv politik till klimatförändringar.

Motiveringen till stipendiet

Andreas tilldelas stipendiet Kompassrosen och 50 000 kronor för att han: ”med stor omtanke visar på vikten av ett brett samhällsengagemang för att mota och möta de utmaningar som klimatförändringarna innebär.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.