Kodiakbjörnen till Orsa

Uppdaterad
Publicerad

ORSA På torsdagsförmiddagen blev det klart att Orsa grönklitt kommer att få världens största landlevande rovdjur, Kodiakbjörnen till parken.

Det är första gången som denna björnart kan ses utanför Nordamerika. Enligt vår reporter på plats i Orsa handlar det om två övergivna ungar som kommer till Orsa grönklitt. Ungarna finns just nu i en djurpark i Alaska och kommer att hållas där till den nya anläggningen

blir klar i Orsa. Målet är att kodiakbjörnarna ska finnas i parken till nästa sommar. Staten Alaska är mycket restriktiva med att lämna bort kodiakbjörnar till andra stater. Inte på 35 år har björnungar fått lämna Kodiak pga att det inte funnits någon park som håller de höga krav som myndigheterna på Kodiak ställer.

En jättebjörn

Kodiakbjörnen är en underart till brunbjörnen som förekommer på ön Kodiak Island och mindre öar i samma område utanför sydcentrala Alaskas kust. Kodiakbjörnen kan bli dubbelt så stor som vår vanliga svenska brunbjörn. De största exemplaren kan väga upp till ett ton. Stående på bakbenen blir kodiakbjörnen 3,5-4 meter höga.

Långt mer än björnar

Orsa Björnpark är Europas största björnpark. Men den 7000 kvadratmeter stora parken innehåller nu långt mer än bara björnar. Förutom de tiotalet björnarna, inklusive två stora Kamtjatkabjörnar, innehåller parken bland annat tigrar, isbjörnar och leoparder.

Fakta Kodiakbjörnen

Kodiakbjörn (Ursus arctos middendorffi): Världens största idag landlevande rovdjur, kan bli uppemot 800-1000 kg för hannar och ca 500 kg för honor. Generellt är det ca dubbelt så stora som vanlig Skandinavisk brunbjörn.

Kodiak Island: Ligger i södra Alaska, havet som omger Kodiak Island omöjliggör för björnarna att ta sig till fastlandet. På öarna lever 12000 människor tillsammans med ca 3000 björnar.

Björnjakt: Två gånger per år sker björnjakt, ca 150 individer, jakten omsätter ca 25 miljoner Sek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.