Kolibakterier i Sälen – trolig föroreningskälla hittad

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Tandådalen-Hundfjället i Malung-Sälens kommun uppmanas att koka allt vatten som används till dryck och matlagning.

Enligt det kommunala vatten- och energibolaget Vamas, så visar prover på kolibakterier i vattnet i Sälenfjällen. Det handlar om området kring Tandådalen och Hundfjället.

Borsta inte tänderna

Bolaget rekommenderar därför samtliga boende och gäster i området att vattnet kokas, det gäller även vatten till tandborstning.

– Rekommendationen kvarstår tills problemet är lokaliserat eller klorering har kommit igång, skriver bolaget i ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen.

Trolig källa hittad

På lördagen kom information om att en trolig källa till föroreningarna hittats, och att den delen av systemet nu stängts av. Spolning och klorering av systemet har också genomförts.

Kokningsrekommendationen kvarstår dock tills vidare.

På fredagen informerade Vamas om att rekommendationen att koka vatten kommer att kvarstå över helgen och in i nästa vecka.

Kokningen är en ren säkerhetsåtgärd tills vidare, enligt Vamas.

Så hanterar du dricksvattnet i Tandådalen-Hundfjället

· Koka upp allt vatten som används till dryck och matlagning! Vattnet skall koka så att tydliga bubblor syns! 

· Vattnet kan användas till personlig hygien, disk, klädtvätt, rengöring och spolning av toalett precis som vanligt!

· Eventuellt kommer vattnet att kloreras för att dämpa föroreningen. Klor kan ge lukt, men är nödvändig för att dricksvattnet skall bli användbart igen.

Livsmedelsverkets information kring kokning av dricksvatten hittar du här https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/dricksvatten1/nar-du-maste-koka-dricksvattnet

Källa: Vamas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.