Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Smedjebackselevernas reaktion på beskedet om gratis trosskydd, bindor och tamponger Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Smedjebacken inför gratis mensskydd: ”Bra att det finns – utan att man behöver köpa”

Uppdaterad
Publicerad

Smedjebacken inför gratis mensskydd för elever, personal och besökare. Beslutet togs på ett extra kommunstyrelsemöte idag i samband med internationella kvinnodagen. Beslutet kommer att beröra samtliga kommunala verksamheter och 450 kommunala toaletter.

– Det här känns som ett bra steg för att öka jämställdheten. Vi har arbetat med det här projektet sedan slutet på förra året och vad vi vet så är vi den första kommunen i Sverige som erbjuder gratis mensskydd i alla kommunala verksamheter, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Rönning (S).

Tre olika mensskydd

För att kunna erbjuda mensskydd kommer varje kommunal toalett utrustas med automatisk anordning där tre olika typer av mensskydd kommer finnas till förfogande.  Bindor, tamponger och trosskydd.

Kostar 100 000 för kommunen

Kommunen kommer att erbjuda mensskydden på samma sätt som de idag tillhandahåller toalettpapper, tvål och handtorkpapper. Totalt kommer 100 000 kronor att avsättas från Kommunstyrelsen förfogandemedel för 2021. I höst kommer en utvärdering göras för att kunna få fram ett budgetunderlag för nästkommande år.

Mensskydden beräknas vara på plats under våren 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer