arkivbild. ”Jag har gjort fel och godkänt att jag gjort fel så jag får betala, sen tycker jag det är orimligt hög summa, men jag har pratat med Finansinspektionen och jurister och tydligen är det här det ligger på”, säger Håge Persson (M) om sanktionsavgiften. Foto: SVT

Kommunalråd i Ludvika fick betala 70 000 kronor i avgift efter otillåten aktiehandel

Uppdaterad
Publicerad

Håge Persson (M), kommunalråd i Ludvika, har betalat 70 000 kronor i sanktionsavgift till Finansinpektionen. Detta efter att han handlat med aktier på ett sätt som Finansinspektionen menar ”gett vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan och pris på aktien.”

– Jag satt och lekte och försökte lära mig, säger Håge Persson (M).

Enligt det sanktionsföreläggande som Finansinspektionen skickat ut och som gäller aktiehandel för två år sedan, så köpte kommunalrådet under några minuter totalt 70 aktier i gruvbolaget Nordic Iron Ore. Strax därpå lade han en order om att sälja hela sitt innehav på 432 aktier.

Finansinspektionen menar att delar av köpet ”kan förväntas ha gett falska eller vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan eller pris på aktien.”

Aktiernas totala värde var vid försäljningen drygt 1 800 kronor. Efter Finansinspektionens sanktionsföreläggande får kommunalrådet nu alltså betala 70 000 kronor i avgift.

– Är reglerna så så är reglerna så – men jag hade inte en tanke på att jag skulle påverkat aktiemarknaden och aktiekurs, säger Håge Persson(M), som ändå valde att godkänna sanktionsföreläggandet och betala avgiften.

Varför överklagade du inte föreläggandet om du inte visste att du gjort fel?

Tanken fanns ju – ska jag överklaga, det är klart att det svider, men samtidigt har vi ju regelverk och jag har ju gjort fel, säger Håge Persson, som inte handlar aktier på samma sätt längre.

– Nu är det mer långsiktigt tänk, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.