Starta klippet för att höra vår reporter Martin Trygg reda ut hur det ser ut med Faluns budget. Foto: SVT

Kraftigt nedåt för Faluns ekonomi

Publicerad

Under tisdagen kommer kommunstyrelsen i Falun få en dragning om hur det ekonomiska läget ser ut. Och det är inga muntra siffror som kommer visas upp.

Prognosen per februari visar ett beräknat resultat för helåret på 7,7 miljoner kronor. Det är 63 miljoner sämre än budget. Enligt Ekonomikontoret är prognosen en mycket oroande utvecklingen.

– Som helhet ser det ju inte så bra ut, säger Joakim Storck (C), kommunalråd.

Den periodrapport som nu uppvisas brukar stämma ganska bra överens med årsresultatet menar han.

Främst är det kostnaderna för socialförvaltningen som skenat. Här räknar man med ett underskott på 64 miljoner kronor.

Fler uppdrag på socialtjänsten

– Vi måste ju jobba hårt med detta. Samtidigt handlar det om att socialtjänsten fått på sig fler uppdrag från staten som man inte haft tidigare samt dyra placeringar på olika boenden som vi mer eller mindre är tvingade att ta på oss, säger Joakim Storck (C).

Vänsterpartiet är kritiska till hur budgeten är utformad.

– Vi har ju under fler år sett att behovet har varit större än budgeten och då blir ju budgeten ett önsketänkande, säger Patrik Liljeglöd (V).

Starta klippet för att höra vår reporter Martin Trygg reda ut hur det ser ut med Faluns budget.

SVT rapporterade · Falun går till val – vilken sakfråga är viktigast för dig?

Söndagen den 7 april är det omval i Falu kommun. Vad vill du att politikerna ska förändra eller lova för att få din röst? Dela med dig av dina tankar här!
12.31
Bygga om vägen genom centrum och ta bort alla trafikljus på Hanröleden och ersätta dem med cirkulationsplatser.
13.23
Vill veta hur dom ska lösa att det är så stora barngrupper i förskolorna och vilka partier som är för resp. emot OS i Falun..?
14.01
Jag röstar på det parti som har HELA Falun i åtanke och inte bara centrum. Och det parti som kämpar för en rättvis och utbyggd kollektivtrafik i hela kommunen.
15.29
Jag kommer att rösta på det parti som tycker de äldre/ äldsta är minst lika viktiga som de yngre och yngsta.
15.57
Jag har just läst om Kopparstaden som inte vill bygga bostäder i byarna för att det inte är lönsamt. Horribelt. Hur kan ett kommunalt bolag få lov att ha en sån strategi? Hur ska ytterområdena överleva om man inte också satsar på byarna. Nu är det upp till bevis för alla partier, nu kan ni visa att ni vill att hela kommunen ska leva.
17.31
Huvudsaken det blir omval! Kosta vad det kosta vill!! Att man kunnat ta de rösterna som man missat och se om de hade gjort skillnad hör inte hit.
19.08
Gör Falun till den mest aktiva KlimatKommun i Sverige. Gör om kommunala bilflottan helt till fossilfria, elbilar så många får lära sig att de är bra. Bygg den utlovade biogasmacken. Gör om kollektivtrafiken så att alla kan klara sig utan bil även på mindre orter på landsbygden. Sätt solceller på alla kommunala tak. Klimatfrågan behöver åtgärdas nu - utan lösning blir alla andra frågor irrelevanta.
09.11
Kommer att rösta på det parti som kastar minst antal pajer på sin motståndare.
05.10
Varför inte bara räkna med de återfunna rösterna?
Vad kommer omvalet att kosta kommunen?
Hej! Under dagarna efter valet togs det beslutet bland annat eftersom att det inte skulle vara full sekretess gällande vilka som hade avlagt just de rösterna. Tillhörande säcken fanns det ju en lista också med 145 namn, jämfört med alla andra röster som (i alla fall teoretiskt) hamnade i en stor pott. Mer om det kan du läsa här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/valresultatet-i-falun-overklagat

Någon exakt summa för vad omvalet kommer att kosta finns inte än, och kommunen och Postnord verkar inte heller vara eniga än om vem som har brustit i rutinerna. Men staten kommer att betala ut en viss ersättning, dock ej fastslaget exakt hur stor den blir. Läs mer om det här (extern länk till SKL): https://skl.se/demokratiledningstyrning/valmaktfordelning/arkivvalochmaktfordelning/arkivvalochmaktfordelning/omvalifalun.26732.html

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet