Åke Sjöberg hoppas kunna skärpa upp rutinerna runt avverkning av skog. Foto: Hannes Forssell/SVT

Kommunen bröt mot egna regler

Uppdaterad
Publicerad

Leksands kommun avverkade skog på två fastigheter utan att ha sökt marklov. Resultatet blev ett kalhygge. Det kan också innebära straffavgifter på flera hundra tusen kronor.

Det var runt jul- och nyårshelgerna som ett område mellan Leksand sommarland och Leksands camping avverkades av Leksands kommun. Totalt höggs ett 50-tal träd ner på två olika fastigheter. Den ena fastigheten ägs av Leksand Strand som driver campingen, och den andra av Leksands kommun.

Planen är att Leksand Strand ska köpa kommunens område, som nu avverkats, för att både där och på sitt eget nu avverkade område bygga flera campingplatser.

Ingen ansökan gjordes

I detaljplanen för de båda fastigheterna står det att träd med en omkrets över 40 cm inte fick avverkas, utan att en ansökan om marklov gjorts. Men någon sådan gjordes aldrig och nu har fastigheterna förvandlats till kalhyggen. Enligt ärendet hos kommunen kommer nu en avgift tas ut för de fällda träden. Totalt drygt 500.000 kronor.

– Det stämmer, det är olyckliga omständigheter som ligger bakom där vi inte haft full koll på vad som gäller i detaljplanen, säger chefen för samhällsutveckling Åke Sjöberg.

Böter till sig själv

Beslut i frågan kommer att tas inom de närmaste veckorna. Döms böter ut betyder det att kommunen kommer att betala böter till sig själv när det gäller den kommunägda fastigheten.

– Det blir ju ett nollsummespel, däremot är det ju tråkigt när det gäller karaktären på fastigheten, säger Åke Sjöberg.

Tanken var enligt Sjöberg att grövre träd på fastigheten skulle stå kvar. Eventuell avverkning av dessa skulle diskuteras innan det blev av.

– Det kan vara så att det blir kompensationsåtgärder där vi planterar nya träd, förmodligen blir det så, men de växer ju inte upp på en dag, säger Åke Sjöberg.

Betala för kommunens miss

Leksand strand som äger den andra fastigheten kan också de bli betalningsskyldiga, och här råder inget nollsummespel. Företaget kan bli betalningsskyldiga för kommunens misstag.

– Om det visar sig att det skett på ett felaktigt sätt så är det såklart olyckligt, nu inväntar vi byggnadsnämndens beslut 21 februari, säger vd för Leksand Strand, Kristin Forsberg.

”Ansvarig för sin egen fastighet”

Leksand Strand kan enligt det ärende som ligger hos kommunen bli skyldiga att betala upp till en kvarts miljon kronor.

– Man är fortfarande ansvarig för sin egen fastighet, men däremot kan det finnas förmildrande omständigheter, vilket gör att avgiften kan skrivas ner, säger Åke Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.