David Karlsson är professor vid Göteborgs universitet. Han berättar om vilka som är de vanligaste orsakerna till att politiker lämnar sin uppdrag och om varför det är svårt att locka alla till att stanna i politiken. Foto: SVT

Kommunforskaren: ”Man underskattar hur mycket tid uppdraget tar”

Uppdaterad
Publicerad

Att inte veta hur mycket tid ett politiskt uppdrag tar är en av de vanligaste orsakerna till att folk hoppar av. Det säger David Karlsson, som forskar bland annat på politik och förvaltning och lokal demokrati.

David Karlsson är professor vid Göteborgs universitet. Han menar att det är ovanligt många politiker som lämnat sina uppdrag i Vansbro kommun sedan senaste valet, när 13 av 30 har lämnat.

– Vansbro verkar ligga lite högt redan nu i mitten av mandatperioden, säger han om de avhopp som hittills skett i kommunfullmäktige.

I Sverige hoppar i snitt en femtedel av valda ledamöter av sina uppdrag under mandatperioden.

– Trenden över tid är att fler hoppar av sina uppdrag före nästa val, säger David Karlsson.

I klippet beskriver David Karlsson vilka de vanligaste skälen till avhopp och vad samhället borde göra för att fler ska vilja satsa på politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.