Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpolisens uppmaning: ”Bidra till en lugn och bra lördag utan oroligheter” Foto: Niko Ago/SVT

Polisen samarbetar med muslimska församlingar inför Paludans besök i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Borlänges kommunpolis Erik Gatu har förhoppningar om att det kommer att gå lugnt till på det valmöte som högerextremisten Rasmus Paludan getts tillstånd till i Borlänge. Bland annat samarbetar polisen med föreningslivet inför besöket.

– Vi har haft en jättebra dialog med de muslimska församlingarna som bedriver sin verksamhet i kommunen,  deras resonemang är att uppmuntra sina medlemmar att ignorera hans närvaro, säger Erik Gatu. 

Högerextremistens Rasmus Paludans manifestationer har tidigare utlöst våldsamma reaktioner. Så sent som den 27 juni  dömdes fyra män till fängelse för det så kallade påskupploppen. Polisen har därför valt att inte bevilja hans ansökan om att hålla ett valmöte på Tjärna Ängar den 23 juni. Istället har polisen beviljat tillstånd att hålla en allmän sammankomst vid Jussi Björlings torg mitt på stan, bara ett par hundra meter från polisstationen.

De valmöten som Paludan hållit på senare tid i Sverige har gått lugnt till.

Starta videon för att höra mer om kommunpolisens tankar kring Paludans besök i Borlänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.