Konst i kvadrat ska locka till konstnärsbesök

Uppdaterad
Publicerad

I helgen arrangeras Konst i Kvadrat. Magasinet i Falun är navet, men det här är en konstutställning som egentligen täcker hela Falun-Borlänge-området.

Magasinet i Falun fylls med konst under helgen när Konst i kvadrat arrangeras för åttonde gången.

– Människor har vuxit. Det var fint förra året också, men i år är det helt sagolika konstverk som kommit in. Det märks att vi växer, säger Anna-Moa Vanky som är en av konstnärerna.

Ska lockas till utflykt

Navet är just på Magasinet, där hålls invigningen under fredagen. Där finns all möjlig konst, allt från små och stora verk målade med olika tekniker till kuddar, dockor och kroppsmålning. Men det är inte tänkt att besökarna ska stanna där. Det är egentligen inte utställningen på Magasinet som är huvudnumret för det hela.

– Tanken är att man ska gå här på Magasinet och ta del av alla konstnärer, sedan ska man ta hela sin familj och ge sig ut på de 17 utställningsplatser som finns runt om i Borlänge och Falun och ta del av alla konstverk eller de konstnärer som man blivit intresserad av, säger Anna-Moa Vanky.

Bjuder in till det innersta

En av konstnärerna som öppnar upp sin ateljé hemma i Borlänge under rundan är Evalena Karlsson. Hon förbereder sig in i det sista inför helgen och berättar att det är både roligt och känslosamt att bjuda in människor till sitt innersta.

– Det känns helt fantastiskt. Det är ju det man vill, ta in människor och prata konst, det gör man inte i vanliga fall. Men att få in någon i mina tankar, det är riktigt jobbigt! Så det är bra att få göra en konstrunda, där man åtminstone kan ta bort lite av det som är mest jobbigt att visa, berättar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer