SVT:s reporter Sofie Lind rapoorterar från Orrskogen, Malung, där kontrollräkning gjordes under måndagen. Foto: Sofie Lind, SVT

Kontrollen avklarad: Nej-sidan vann folkomröstningen – men ja-sidan knappade in

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagens kontrollräknades samtliga röster som lagts under folkomröstningen. En marginell procentuell skillnad visade det sig bli jämfört med de preliminära resultaten men där ja-sidan ökade och nej-sidans röster sjönk.

Resultaten som fastslagits nu är att 4993 personer deltog i omröstningen, vilket innebär att 61,04 procent av alla 8180 röstberättigade valde att rösta – ett deltagande som är högt jämfört med många andra folkomröstningar.

Nej-sidan vann omröstningen med 52,1 procent jämfört med ja-sidans 44,6 procent.

Vindparken på Ripfjället

Kontroll visade att fler sagt ja

När kontrollräkningen genomfördes på måndagen justerades de preliminära resultaten något. Ja-sidan fick se en 0,4 procentenhets ökning jämfört med söndagskvällen men nej-sidan med en minskning på 0,5 procentenheter.

Folkomröstningen är rådgivande och där kommunledningen inte behöver ta hänsyn till resultatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet