Köpte Strindberg-tavla

Uppdaterad
Publicerad

Han såg något ingen annan sett på auktionen den där midsommardagen i Älvkarleby. Tavlan han fastnat för – var signerad Strindberg.

– Får jag 40 kronor sa auktionsutroparen. Jag höjde handen. Sedan såg jag hur ännu en person höjde handen och då blev jag rädd att någon annan också sett signaturen. Jag höjde handen igen till sextio kronor, och då sänkte personen bakom mig sin hand. Och sedan var den min.

Det var tretton år sedan. Sven-Erik Pettersson är själv auktionshandlare och driver butik. Och även om han själv är säker på att man gjort sitt livs klipp på auktion, avvaktar experter med att ge honom rätt. Men även experterna börjar tveka vid en andra genomgång av tavlan, enligt Sven-Erik.

– Experterna tvekar över ”G”:et i signaturen. De tycker inte att han skulle skriva på det sättet. Men annars hade han ju skrivit utanför ramkanten. Och det skulle Strindberg aldrig göra, så mycket vet jag om honom.

Det som också gör experterna osäkra är bland annat årtalet. Vid en snabb blick ser tavlan ut att vara signerad 1918. Men då var Strindberg död. Sven Erik Pettersson menar att det står 1910 och att sett Strindberg skriva likadana nollor på flera andra ställen när de gjort sina efterforskningar kring honom.

Och Mina som tavlan är tillägnad, var hans sista hushållerska som fick den som ett sista tack, menar Sven-Erik. Om tavlan är äkta är den värd alltifrån några till flera miljoner.

Som mest har August Strindbergs tavlor sålts för dryga 20 miljoner kronor. Skulle han få ett äkthetsbevis på tavlan skulle Sven-Erik Pettersson sälja den. Men den stora drivkraften är en annan.

– Det skulle vara skönt att knäppa en och annan expert på näsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.