Se en animation av händelseförloppet baserat på en skiss i polisens förundersökning. Foto: Robert Andersson/SVT Design

Körde på man med bil – åtalas för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

I juni 2018 blev en man i 25-årsåldern påkörd av en bil nära Krylbo utanför Avesta. Den påkörde mannen menar att påkörningen har gjorts med flit i ett försök att döda honom och nu åtalas en jämnårig man för försök till mord.

Den påkörde mannen stod vid olyckstillfället vid sidan av vägen för att ta hand om en trasig traktor när en personbil närmade sig platsen längs en 40-sträcka.

Plötsligt svängde bilen över mot parkeringsfickan på den motsatta sidan av vägen och träffade mannen som slungades över ett vägräcke och ned för en flera meter hög grässlänt. Han bröt bland annat benet på flera ställen och hans skador syddes ihop med sammanlagt 66 stygn. Se en animation av händelseförloppet i videoklippet ovan.

Tidigare konflikt kan ligga bakom

De båda männen är bekanta med varandra sedan tidigare och enligt offrets uppgifter i förhören finns det en tidigare händelse som skulle kunna ligga bakom en osämja mellan männen.

Däremot förklarar föraren att han väjde eftersom han fick möte av två bilar som körde i bredd och att det var en ren slump att det var hans bekant som stod vid sidan av vägen.

Vittnen finns

Att det är den åtalade mannen som har kört bilen råder det inga tvivel om enligt förundersökningen, det finns vittnen till händelsen och föraren stannade själv kvar på platsen och larmade 112.

Därför yrkar åklagaren i andra hand på att mannen bland annat ska dömas för grovt vållande till kroppsskada, ifall tingsrätten inte bedömer händelsen som ett mordförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.