Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter och verksamhetschefen för regionens egen vårdapp berättar mer om läget kring sjukvårdskontakter via mobilen. Foto: Alexander Weimar/SVT

Kostnaderna för läkare i mobilen har ökat kraftigt för Region Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler besöker läkare i olika vårdappar och i Dalarna har kostnaderna för läkarbesök i mobilen mer än fördubblats på ett år.

Varje vårdappbesök hanteras av en läkare på en fysisk vårdcentral någonstans i Sverige och kostnaderna för det går till den region som patienten tillhör. För varje läkarkontakt som människor som är skrivna i Dalarna tar med någon vårdapp får regionen betala mellan 300 och 650 kronor till vårdföretaget.

Under 2019 betalade Region Dalarna cirka 9,5 miljoner kronor för vård via appar, vilket är mer än en fördubbling mot året innan.

-  Vi behöver de här pengarna på ett bättre sätt för vår befolkning, säger Matts Lindgren som är verksamhetschef för Region Dalarnas egna vårdapp.

Dalarna startade egen app

2017 startade Region Dalarna en egen app där kostnaderna för de besöken stannar inom regionen.

Förhoppningen är att allt fler ska börja använda den men de externa vårdapparna är i dag större sett till antalet kontakter.

I klippet berättar SVT:s reporter och verksamhetschefen för Region Dalarnas egen vårdapp mer om sjukvårdskontakter via mobilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer