Visa alla (7)

Kraftig rökutveckling från avfallsbrand i Mora

Publicerad

En brand utbröt på Kråkbergs återvinningscentral i Mora under fredagsförmiddagen. Kraftig och giftig rök spred sig från platsen och allmänheten uppmanades till att hålla sig inomhus. Mot eftermiddagen var branden fortfarande kraftig, men under kontroll.

Larmet kom in till SOS Alarm vid klockan 10.33 på fredagen.

– Det brinner i ett stort upplag med brännbart avfall och det är väldigt kraftig rökutveckling, säger Johan Szymanski, räddningsledare vid Mora räddningstjänst, vid tidpunkten.

Foto: Johan Szymanski, räddningstjänsten Mora

Vinden låg då på så att röken blåste in över centrala Mora vilket ledde till att ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdades. Vid klockan 13.20 var hela högen med sopor övertänd.

– Släckningsarbetet går väl sådär men vi håller på för fullt. Hela högen är övertänd så i princip handlar vårt arbete om att begränsa elden så att den inte sprider sig tilll andra sophögar, säger Johan Szymanski.

Branden under kontroll – släckningsarbetet fortsätter

Vid 15-tiden ser läget lite bättre ut. Vinden har då vänt och röken blåser snarare rakt upp i en pelare, i stället för in över Mora. Då har räddningstjänsten även fått kontroll över den brinnande sophögen och beslutat om att låta den brinna ner under kontrollerade former.

– Vi bedömer att vi får vara kvar här resten av dagen och att dem som äger återvinningscentralen kommer kunna ta över bevakningen i kväll, säger Johan Szymanski.

Strax därefter väljer man att häva det viktiga meddelandet till allmänheten, då man bedömar att branden inte längre utgör någon fara.

Kan ha brunnit i flera veckor

Det är oklart vad som startade branden, men polisen har inte några brottsmisstankar. Enligt Johan Szymanski kan branden ha startat för flera veckor sedan.

– Sen när branden väl får syre så kan det ta fart på det här sättet, så det är inte alls omöjligt att det brunnit väldigt länge, säger han.

Räddningstjänsten räknar med att kunna lämna över branden till markägaren för eftersläckning runt 22-tiden på fredagskvällen.

Foto: Johan Szymanski, räddningstjänsten Mora

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer