Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan få en vårflods-topp redan i slutet av veckan” – Beredskapshandläggaren Eva-Karin Ljunglund berättar om läget. Foto: SVT Design/Niko Ago, SVT

Kraftig vårflod väntar i Dalarna – här kan den slå värst

Uppdaterad
Publicerad

Vårfloden i Dalarna väntas bli kraftig i år. Redan nu syns höga flöden på flera håll och fastighetsägare i drabbade områden uppmanas att se över sitt skydd.

I Dalarna har SMHI redan utfärdat en orange varning för höga flöden i Ludvika kommun. Och även på andra håll syns stigande flöden.

I videon: ”Kan få en vårflods-topp redan i slutet av veckan” – Beredskapshandläggaren Eva-Karin Ljunglund berättar om läget.

Den som bor i områden som är översvämningskänsliga uppmanas att hålla koll på utvecklingen.

– Det kan vara bra att tänka på om man behöver skydda sin fastighet, att förbereda med brunnstätningar eller bygga en skyddsvall om det krävs. Har man en källare som riskerar att svämmas över så kanske man behöver skaffa en pump, säger Eva-Karin Ljunglund, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.