Studien har gjorts med en ny mätmetod och har letts av Johan Mellqvist och Vladimir Conde vid Chalmers. Forskarna har mätt metanutsläpp från Siljansringens sjöar under 2023 och 2024.
”100 till 2 000 gånger högre än normalt”
På flera ställen identifierades tydliga utsläppsplatser med kraftiga läckage. När forskarna gjorde mätningarna på samma platser drygt ett halvår senare fanns utsläppen kvar, de beräknas till cirka 3,5 ton metan per år.
– Vi har mätt utsläpp som är 100 till 2 000 gånger högre än vad som normalt brukar förekomma i sjöar, säger Johan Mellqvist.
Källan till utsläppen okänd
En fråga som forskarna nu vill undersöka vidare, är var utsläppen kommer ifrån och om det kan vara en konsekvens av meteoritnedslaget vid Siljan.
– Vi behöver förstå hur många hotspots området har och identifiera källan till utsläppen. Vi vill även utforska möjliga strategier för att begränsa utsläppen.
Mer om metangassstudien vid Siljan:
Siljan är den största av flera sjöar i området Siljansringen – en nedslagskrater som bildades när en meteorit träffade jorden för cirka 370 miljoner år sedan.
I studien kartlades aktiva utsläppsplatser vid Siljan, Orsasjön, Fudalsviken och Vikarbyn under två tillfällen 2023 och 2024, med sju månaders mellanrum.
Forskarna identifierade fem distinkta, lokaliserade hotspots för metanläckage, främst på grunt vatten (2–5 meter djupt). De totala årliga metanutsläppen från dessa hotspots uppskattades till cirka 3,5 ton per år.
Källa: Chalmers
Fakta om METANGAS:
Metan är en växthusgas som bidrar till att förstärka växthuseffekten. Den förstärkta växthuseffekten leder till att jordens temperatur ökar.
Exponering för höga koncentrationer av metan kan orsaka kvävning då metan tränger undan luften. Metan är en högexplosiv gas som lätt antänder.
Källa: Naturvårdsverket