Foto: Rune Andréasson

”Varning för lupiner” – Krafttag tas mot aggressiv växt

Lupiner har ökat explosionsartat de senaste åren, och hotar nu både den svenska ängsfloran och insektslivet. Medborgare uppmanas gå man ur huse för att stoppa invasionen.

Lupiner kan lätt uppfattas som en lika naturlig del av den svenska floran som smörblomma och tussilago. Och det är kanske inte så konstigt.

Ärtväxten har funnits i vilt tillstånd i riket i närmare 150 år och har dessutom varit ett populärt inslag i våra trädgårdar. Men växten är importerad. Utbredningsnivån har tidigare legat på en ganska stabil nivå, men någonting har hänt.

– Vi har märkt en våldsam ökning de senaste fem sex åren, säger Melanie Josefsson, avdelningsdirektör på Naturvårdsverket, till TT.

Expansionen kan ha koppling till klimatet

Lupiner syns främst utmed vägrenarna, och det har sina orsaker. Till skillnad från våra inhemska växter återhämtar de sig snabbt efter att slåttermaskinerna dragit fram, och sedan räcker inte ljuset till för en liten kattfot eller blåklocka.

Den plötsliga expansionen kan ha koppling till klimatet, och nu hotas den biologiska mångfalden.

– De tränger ut inhemsk vegetation, och det ser man nu längs väggrenarna. Det är bara lupiner som växer där nu, ingenting annat klarar av att konkurrera med dem, säger Josefsson.

Leksands kommun: ”Varning för lupiner”

När de livskraftiga lupinerna tar plats påverkas även alla de insekter som trivs i det traditionella habitatet.

För att få bukt med invasionen pågår nu flera lokala projekt runt om i landet, både bland länsstyrelserna, kommuner samt Trafikverket. Bland annat initiativet ”Varning för lupiner” i Leksands kommun. Plakat och kommuninformation ska få medborgare att vässa lien.

– Vi kände att någonting måste vi göra, därför att det mest hotade vi har är ju ängsfloran, och vägkanterna har ju blivit våra moderna ängar, säger Åsa Rydell, kommunekolog i Leksand.

Nationell samling

Men på sikt behövs mer landsomfattande åtgärder, och sådana kan vara på gång. EU har nyligen listat 37 arter som ett hot mot den biologiska mångfalden, vilket ger medlemsländerna både möjligheter och skyldigheter att rycka in. Lupiner är inte med på listan i nuläget, men kan hamna antingen där eller på den nationella varianten.

– De som blir listade som en invasiv art blir förbjudna i hela EU. Då får man inte ta in den, sprida, sälja eller från eller ens odla den, säger Josefsson.

Fakta: Lupiner

Visa

Arten har funnits i Sverige under mycket lång tid och noterades i vilt tillstånd för första gången på 1870-talet.

Lupinen kommer ursprungligen från Nordamerika, och kom hit med växtsamlaren David Douglas.

Lupinerna måste slås av eller ryckas upp fler gånger varje säsong. Och gör det innan de fröar.

Kapade växter bör samlas in och föras bort. Ärtväxten göder marken, vilket inte passar inhemska växter.

Nya små bestånd grävs upp med rötterna. Låt sedan dessa ligga och torka eller förstör dem på annat sätt innan de läggs på komposten. Området måste rensas regelbundet de kommande åren.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer