Foto: SVT

Kritik mot Säters sjukhus – brister i dokumentationen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en granskning på rättspsykiatriska kliniken i Säter av de fall där patienter hålls isolerade från andra under lång tid, påpekar IVO att läkarna måste göra personliga undersökningar inför besluten. Dessutom kritiseras fortsatta oklarheter och brister i dokumentationen som även JO slog ned på 2016.

Under hösten 2016 noterade Justitieombudsmannen, JO, vid sin inspektion vid Rättspsykiatriska kliniken på Säters sjukhus att det fanns brister i dokumentationen i beslutsjournalen och man rekommenderade då ledningen vid kliniken att se över rutinerna.

Återkommande brister

Nu kritiseras kliniken av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter att man funnit att det finns fortsatta brister. I ett beslut framgår det nu att IVO kritiserar verksamheten med anledning av just återkommande brister i dokumentationen av psykisk tvångsvård.

Nya beslut utan nya bedömningar

IVO påtalar också i beslutet att en beslutande läkare själv ska undersöka patienten innan ett beslut fattas om avskiljning i mer är åtta timmar. Enligt beslutet har IVO funnit att det funnits identiska texter i bedömningar av patienter och att de kopierade texterna ger bilden av att ingen ny bedömning skett vid dessa tillfällen. IVO påtalar att innan ett beslut fattas om avskiljning under längre tid än åtta timmar ska den beslutande läkaren själv undersöka patienten. Det räcker inte med att läkaren inhämtar uppgifter från annan personal. Patienter har själva uppgett att de haft möjlighet att samtala med läkare bara en gång i veckan.

Det här betyder avskiljning:

Avskiljning innebär att en patient hålls avskiljd från andra patienter om det är nödvändigt på grund av att patienten genom aggressivt eller störande beteende allvarligt försvårarvården av de andra patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.