”Kul att tjejer också vill lyfta tungt”

Uppdaterad
Publicerad

Styrkelyft och tyngdlyftning är sporter som just nu lockar många kvinnor. Och det finns flera fördelar för kvinnor att lyfta tungt.

Leksands atletklubb är en av de klubbar som märker av de ökade intresset. Här tränar bland andra Malin Danielsson som började med styrkelyft för ungefär 1,5 år sen.

– Det är utmanande, både tekniskt och styrkemässigt. Man är lika slut i huvudet som i kroppen när man går härifrån.

Att antalet kvinnor som nu ägnar sig åt kraftsporter ökar syns tydligt på antalet utfärdade tävlingslicenser. På till exempel Svenska styrkelyftförbundet var det för fem år sen ett 30-tal kvinnor som hade licens, förra året var det 250. En av förklaringarna är att många kvinnor tränat crossfit som bland annat innehåller en del tyngdlyftningsmoment.

– Det är kul att tjejer också vill lyfta tungt och inte bara tror att de måste köra kondition för att bli vältränade, säger Marit Löfström som tränar på Leksands atletklubb.

Flera fördelar

Michail Tonkonogi som är professor i idrottfysiologi på Högskolan säger att det är bra av flera anledningar att allt fler kvinnor börjar med dehär sporter. Tunga lyft, som utförs på rätt sätt, kan förhindra flera folksjukdomar som främst drabbar kvinnor, till exempel benskörhet, demenssjukdomar och depressioner.

– Vi vet till exempel att varannan kvinna drabbas av benskörhet. Och det bästa sättet att motverka och förebygga benskörhet är att bygga upp ett starkt skelett. För att göra det krävs höga krafter och det är bara de delar av skelettet som belastas som blir starkare. Styrkekrävande övningar kräver alltid höga krafter och det finns övningar för alla kroppsdelar, så det finns klara fördelar.

”Tjejerna tekniskt bättre”

På Leksands atletklubbs träningar deltar både män och kvinnor men de har olika sätt att ta sig an styrkeövningarna säger tyngdlyftningstränaren Andreas Eriksson.

–  Ser du till killar så vill vi lyfta så tungt det går varje pass. Tjejerna kommer in och är väldigt försiktiga till en början. De lyssnar väldigt mycket på råden och lyfter tekniskt bra. Tjejerna är tekniskt mycket bättre än oss.

Bäst att kombinera

Både på den lokala klubben i Leksand och på flera olika riksförbund för olika kraftsporter tror de att intresset kommer att hålla i sig. Något som professor Tonkonogi ser väldigt positivt på.

– Det finns ju i Sverige en uppfattning att hälsoinriktad träning är synonymt med konditionsinriktad träning. Men glömmer att styrketräning är lika viktig, och i många fall effektivare än konditionsträning. Det bästa är att kombinera båda två, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.