”Man får ut mycket energi” – se vad andraklassarna på skolan tycker om projektet Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Kungsgårdsskolan i Säter vill skapa rörelseglädje med nya aktiviteter på rasterna

Uppdaterad
Publicerad

Stafetter och hopprepslekar – det är exempel på aktiviteter som ordnas på Kungsgårdskolans raster i Säter. Allt för att fler elever ska röra på sig minst en timme om dagen. 

– Det känns jättekul att vi nu är igång med projektet, säger idrottsläraren Daniel Utter.

Theo Nielsen går i andra klass och tycker det är bra med lite nya lekar.

– Vi brukar gunga, leka vid träden och sånt. Men ibland finns det inget att göra och då är det kul att det finns sådana här aktiviteter.

60 minuter om dagen

Minst 60 minuters pulshöjande aktivitet per dag – det är läkarrekommendationen för unga. Men en studie bland skolbarn visar att endast 44 procent av killarna och 22 procent av flickorna når upp till det.

Riksidrottsförbundet har fått i uppdrag av regeringen att genomföra en rörelsesatsning som på olika sätt ge möjligheter till mer rörelse och idrott under skoldagen.

Alla dalakommuner är med

Kungsgårdsskolan i Säter har nyligen gått med i satsningen och därmed är skolor från alla dalakommuner med, totalt 90 stycken. Under 2022 är målet att arbeta med alla skolor i länet.

– I satsningen vill man nå alla barn, framförallt de som är minst aktiva. Vi vill bidra till att ge barn positiva upplevelser av idrott och rörelse, utvecklas socialt och våga utmana sig själva, säger Eva Palm Uhlin, verksamhetsledare för Rörelsesatsning i skolan i Dalarna, RF-SISU Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.