Foto: Sofie Lindg/SVT

Kvarka lamslår ridklubben i Malung: ”Vet inte när vi kan öppna igen”

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens ridklubb har tvingats hålla stängt sedan början av november efter att fem hästar insjuknat i kvarka, vilket även påverkat klubben ekonomiskt.

Det fanns en förhoppning om att kunna öppna i januari igen men efter att de två senaste sjukdomsfallen uppdagades i förra veckan, väljer ridklubben att hålla stängt tills vidare. De enda som får vistas i stallet är personal och de som har privathästar uppställda.

— Just nu är allt ovisst. Ovissheten och osäkerheten över verksamheten och hästarnas välmående funderar vi på hela tiden, säger Mats Stövling, ordförande i Malung-Sälens ridklubb.

När ridklubben kan öppna igen är i nuläget oklart, vilket även försatt klubben i en ekonomiskt ansträngd situation. Därför har framför allt ungdomssektionen satsat på aktiviteter utanför ridhuset, som adventsfika och bowlingkvällar, för att samla in pengar till verksamheten och sysselsätta medlemmarna i väntan på att ridningen kan komma igång igen.

Klubben arrangerar också en auktion vartannat år för att samla in pengar – den genomfördes förra året men den kommer också arrangeras nu i år till följd av det ekonomiska läget.

Vilket är det värsta tänkbara scenariot?

— Har vi inga pengar eller hästar så kan vi inte bedriva verksamheten. Och även om vi vet att det kommer lösa sig, så vet vi däremot inte hur situationen ska lösa sig just nu, säger Mats Stövling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer