Motionsspåren i friluftsområdet utgår från Jarlstugan. Området karakteriseras av gles tallskog. Foto: Berit Roald, TT / Karin Elfving

Björn som jagade kvinna i Rättvik visade sig vara hund

Uppdaterad
Publicerad

OBS! Uppgifterna som tidigare fanns att läsa i den här artikeln om att en kvinna skulle ha blivit jagad av en björn visade sig i efterhand inte stämma. Björnen var i själva verket en hund.

Här reder Bert Eriksson, besiktningsman på Länsstyrelsen Dalarna ut hur det egentligen gick till.

Artikeln nedan skrevs innan den nya informationen nådde oss på SVT Dalarna.

Larmet kom in till polisen 19.36 om att en kvinna jagats av en björn.

– Det kom en grinig björn och jagade henne flera hundra meter, sa polisens presstalesperson Stefan Wickberg.

Kvinnan klarade sig oskadd enligt polisen.

– Nej, det är ingen som är skadad men hon är säkert rejält uppjagad, säger Stefan Wickberg.

Länsstyrelsen får besluta om björnens öde

Området där kvinnan råkade på björnen ligger strax utanför centrala Rättvik i ett friluftsområde med ett flertal motionsslingor som utgår från Jarlstugan.

Under gårdagen hölls orienteringstävlingar i området. Enligt tidiga uppgifter skulle ytterligare tävlingar hållas under torsdagen, men det är osäkert om det stämmer enligt Stefan Wickberg.

Polisen har under kvällen sökt länsstyrelsen i ärendet utan att lyckas.

– Det är de som har kompetens och möjlighet att ta beslut i saken, vi får ta tag i det under morgondagen, säger Stefan Wickberg.

Enligt Rune Daniels, chef på räddningstjänsten i Rättvik, har björn synts flera gånger i utkanten av centrala Rättvik.

Orienteringsklubben medveten om björnen

Även Roger Eklund, tränare på orienteringsklubben IK Jarl som hade tävlingar i det aktuella området under gårdagen är medveten om att det finns björn i närheten.

– Ja, björn finns ju men de brukar inte synas, säger han.

Kommer ni att vidta några åtgärder nu?

– Om det blir mer problem så får vi väl diskutera det men efter en enstaka händelse som den här så vet jag inte, säger han.

”Oerhört frekventerat friluftsområde”

Karin Elfving på IK Jarl säger att det inte känns bra att björn rör sig i området men att det måste utredas vad som hänt.

– Vi vet inte om det bara är en olycklig omständighet som lett till detta, det får rovdjursexperter uttala sig om, säger hon.

– Det här är ju ett oerhört frekventerat friluftsområde som vi inte vill att folk ska vara rädda för att röra sig i, säger Karin Elfving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.